Kijk eens verder..

24/7 worden we geprikkeld door alles wat we op social media langs zien komen. We zien perfect gefilterde foto’s van mooie lichamen of zogenaamd perfecte strandvakanties.  

Bewust of onbewust worden we hierdoor beïnvloed. Hetgeen dat we op social media zien, gaan we vergelijken met ons eigen leven en dan is ons eigenlijk leven toch maar saai en verre van perfect. We houden er dan ook zelden een goed gevoel aan over.

Als we echter realistisch nadenken, weten we dat het plaatje op social media slechts een fractie is van het leven van de persoon in kwestie, dat waarschijnlijk tien filters over de foto gemikt zijn en dat we het dus met een korreltje zout moeten nemen.

Dit hele social media gebeuren heeft me aan het denken gezet. Wat gaat er achter deze gefilterde foto schuil? Wat wil je met dit ‘perfecte beeld’ verbloemen? Wie is de échte persoon achter deze foto? What if I really knew you? Oftewel: Wat nou, als ik jou echt zou kennen? Zou ik dan anders tegen je aankijken? Hebben we misschien dingen gemeenschappelijk, terwijl we op het eerste gezicht zo verschillend lijken?

Aan dit beschreven hedendaagse fenomeen maak ik me ook schuldig. Ik plaats leuke plaatjes van mooie momenten van mijn leven en gooi er zomaar een paar filters over. Maar ook ik ben méér dan hetgeen dat ik op social plaats. Daarom speciaal voor jullie een korte ‘What if you really knew me….?’ van mij.

Als je mij echt zou kennen…,

Zou je weten hoe erg ik elke dag opnieuw struggle met mijn verstorende gedachten, maar dat ik alles wat ik tot nu toe overwonnen heb goed kan inzetten bij mijn werk als docent Duits.

Dan zou je weten dat mijn leerlingen alles voor me zijn, dat ik in mijn rol als docent helemaal in mijn kracht sta en dat ik me door mijn collega’s onwijs gesteund voel als ik het moeilijk heb.

Als je me echt zou kennen, zou je weten dat ik naar de buitenwereld toe heel hard en direct kan reageren en niet zo snel een blad voor mijn mond neem, terwijl ik eigenlijk heel onzeker, bang en gevoelig ben en altijd op zoek ben naar de bevestiging en goedkeuring van de ander.

Dan zou je weten dat ik gevormd ben door gebeurtenissen uit het verleden, die er onder andere voor gezorgd hebben dat ik me in alle situaties onwijs verantwoordelijk voel voor wat er gebeurt.

Als je me echt zou kennen dan weet je dat ik de controle altijd in handen wil hebben en dat ik enorm in paniek kan raken als iets anders loopt dan gepland.

Als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat ik het onwijs moeilijk vind om relaties aan te gaan, omdat mijn grootste angst is iemand kwijt te raken.

Als je me echt zou kennen dan zou je ook weten dat ik om deze reden niet veel vrienden heb, maar dat ik wel heel dankbaar ben voor mijn familieleden, kennissen en goede vrienden, die altijd voor me klaarstaan.

Wat nou, als ik jou echt zou kennen?